”Niin kauan kuin kehomme tuntee olonsa turvalliseksi, aivomme vastaanottavat uutta informaatiota ja luovat uutta todellisuutta.” (Van der Kolk, 2003)

Tanssi-liiketerapiassa lähdemme luomaan tätä todellisuutta keholähtöisesti; jäsennämme kokemuksia ”alhaalta ylöspäin”, kehosta ajatuksiin. Traumaattisen tai vaikean tapahtuman tai pitkäkestoisen stressin seurauksena keho voi olla jatkuvassa hälytystilassa ja havaita uhkia ja vaaraa jatkuvasti – ja on myös jatkuvasti varuillaan. Siksi kehon reaktiivisuuden muokkaaminen on ensisijaista. Kun keho reguloituu, muuttuu tunteet hallittavammiksi. Tämä käynnistää prosessin, joka saattaa olla hyvin nopeatempoinen ja terapiaprosessina myös tehokas.

Tanssi-liiketerapiassa työskentely lähtee vakauttamisesta; tutustutaan hengitykseen, tutustutaan kehoon, linjataan kehoa erilaisin harjoituksin. Terapiaprosessissa tärkeänä on myös tutustuminen omaan vireystilaan ja kokemuksiin sen muutoksista. Lisäksi kokemuksia, muistoja, tunteita tai haasteita voidaan peilata erilaisiin liikelaatuihin. Tanssi-liiketerapeuttinen työskentely tähtää eri tavoin hankalien kokemusten loppuunsaattamiseen; siihen, mikä ikinä tässä hetkessä on häiritsevää, tunnistamiseen ja kokemuksen poisherkistämiseen kehosta. Tilalle astuu tällöin myös turva, jota harjoittelemme maadoittamisen kautta; hakemalla yhteyttä painovoimaan, kontaktia maahan. Myös katseella kannattelu, sekä toisinaan ääni, ovat työskentelyssä tärkeänä osana mukana.

Keskustelulla ja puheella jäsennämme aina kehon kokemusta – se on siis tanssi-liiketerapiatyöskentelyssä aina mukana.

Kehostasi tulee tanssi-liiketerapian myötä koti, turvapaikka ja tärkeä, arvokas osa itseäsi. Opit havainnoimaan kehoasi; valjastamaan sen viestit ja resurssit voimaksesi, käyttämään niitä viestintuojina ja valjastamaan niitä muutoksen tueksi. Ja kuten psykiatri Bessel Van Der Kolk on todennut: voit siirtyä myös aidosti elämässä eteenpäin.


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *